streda 18. novembra 2009

Dead by Sunrise - recenzia

Pred pár týždňami sme sa konečne všetci fanúšikovia LP dočkali. Popri dlhom čakaní na nový album LP prišiel na svet Chesterov(ďalej len CH) projekt Dead by Sunrise, ktorý debutoval albumom Out of Ashes. Kto čakal napodobneninu LP bol na omyle, podobnosť začína aj končí pri Chesterovom speve. Celý album má oveľa rockovejší nádych a nenájdete tam žiadne prvky hip hopu. Do popredia sa dostáva hlavne skvelý Chesterov spev, naplno využíva všetok priestor, počuteľne si to vychutnáva a prekračuje všetky hranice, ktoré má v LP. Texty skladieb sú plné emócií, čo sa naplno odráža v melódii, tempe a tvrdosti. Je to Chesterov vedľajší projekt, rovnako ako aj pre zvyšných členov Ryan Shuck, Amir Derackh, Brandon Belsky, Elias Andry a Fu Valci, všetci z kapely Julien-K. O pár riadkov nižšie máte možnosť prečítať si niečo o skladbách Crawl back in, Let down, Fire, My suffering, ktoré si môžete vypočuť na http://www.myspace.com/deadbysunrise.

Crawl back in
- zo samotného textu je jasné, že celá skladba ide úplne z vnútra všetkých pocitov, snaha o opätovné postavenie sa na nohy s prvkami rebelstva. Je známe že pred projektom CH prešiel krízou a bol na liečeniach, takže táto pesnička je každopádne o vstaní medzi "živých". Pomalý gitarový rozbeh na začiatku skladby, pridaním bassy a bubnov sa pomaly stupňuje. Pri refréne to prechádza do typického chesterovského spevu, kde si môže každý vychutnať jeho čistý hlas.

Let down
- každopádne jeden z najpodarenejších songov tohto albumu, ak nie najlepší. Samotný CH má problémy spievať túto pesničku, ktorú napísal po všetkých útrapách a hlavne po rozchode so svojou manželkou potom, čo bol psychicky na dne. Celá pesnička ide opatrným tempom, akurát pri refréne sa trocha pritvrdí. Hneď po prvom refréne nasledujú na chvíľu krásne vokály. Jediná škoda je tá, že sa neopakujú aj neskôr, určite by sa tým nič nepokazilo.



Fire
- oslavná balada plná optimizmu a nádeje do budúcnosti. Bohužiaľ, hudba tu až taká skvelá nie je. Odohraná v monotónych tónoch so zvláštnymi zvukmi kláves, ktoré nedokážem opísať. Ani Chesterove umenie nedokáže toho z tejto pesničky veľa dostať. Mne osobne sa vôbec nepáči, pripáda mi, akoby ju zbúchali za pár minút a odohrali úplne nasilu. V priebehu 230 sekúnd tam nájdete sotva jeden zaujímavý a pekný moment.

My suffering
- určite najrockovejšia pesnička albumu ťahajúca sa do heavy metalu. Bubeník Elias Andra odviedol skvelú prácu, pretože táto skladba je veľmi dynamická, rýchla a miestami sa zdá, ako keby to bol Elias kto udáva tempo. S CH sa úžasne dopĺňaju, svoje tu naplno odohrajú taktiež ostatní členovia kapely. Benningtonov rev tam má tiež právom svoje miesto (normálne som mal zimomriavky:)), je skvelé aký výkon dokáže tento chlapík podať. Tejto pesničke určite patrí 5 z 5.